Idag er det kaffeblogg

Hvor ofte er det at man drikker kaffe og tenker på "Hvor kommer denne kaffen fra"? vel og merke om man ikke drikker pulverkaffe da, for det er nettopp det som slår meg at det er faktisk mye kaffe å få tak i som er så mye mer en bare kaffen i seg selv.

Hvem husker ikke "Te for 10" på 70-80 tallet? Det var jo en pakke Ceylon te for en tier selv om det heter Sri Lanka idag og det var jo en av mange u-Hjelp aksjoner da jeg var ungdom og hvor man faktisk fikk noe tilbake for hjelpen man ga. 

Idag så finnes det sikker mange slike prosjekter men hva har det med kaffe å gjøre? Jo ganske enkelt...

I nord Thailand, dvs. Chiang Mai og Chiang Rai som knytter seg til den Gylne Triangel har det i årtiender vært dyrket planter for narkotiske stoffer og oftest fordi at fjellfolkene ikke hadde noe alternativer.

Opp igjennom årene har det vært flere programmer I nord Thailand etablert av den thailandske kongen og regjeringen for å hjelpe de mange fjellstammene som lever i små stamme-landsbyer tilhørende Karen, Hmong, Lisu og Lahu stammene. Prosjektene består i av å få dem til å dyrke bio grønnsaker og frukter samt te og kaffe istedet for opium. Men uten gode eller gjennomførbare markedsføringsprogram på plass, ble store mengder kaffen trær forlatt, brent eller skåret ned av de mest avsidesliggende bøndene på grunn av mangel på kjøpere for deres premium rå kaffebønner. Som et resultat, så flere små kaffe-brenner selskaper seg en mulighet til å hjelpe disse avsidesliggende fjell stammene, og ofte med hjelp fra militære helikoptre fikk de fraktet kaffeplanter opp til dem og fikk returnert rå kaffebønner etter høsting.

Anne Selene Fiko etablerte da Anne Selene?s Hill Tribe Kaffe som er FIKO?s kaffe laget av håndplukket kaffe fra disse fjellstammene og er produsert av våre strategiske partnere som driver små mikro kaffebrennerier og som nå arbeider sammen med disse avsideliggende fjellstammene og deres kaffebønder. De kjøper små mengder rå kaffebønner, som hver bonde produserer, og blir da blandet og håndristet for å produsere den fineste organisk dyrket Arabica kaffen fra Thailand.

Se denne morsomme FIKO?s kaffen tegneserie filmen som ble laget av Vancouver Film skole i Kanada. Det er et veldig godt stykke arbeid som illustrerer hva selv en tegneseriefigur i en skjerm ville gjøre for en god kopp fersk kaffe fra fjellstammer i nord Thailand.

Anne Selene er stolte av å hjelpe disse fjellstammene igjennom dette prosjektet, og så bidrar det til å redusere opiumsproduksjonen, og erstatter dette med kaffe plantasjer, men dette krever også at du som kaffe drikker virkelig kjøper Anne Selenes FIKO?s kaffe, fordi uten våre kunder så kan ikke fjellstammene fortsette å gro kaffe. Men for hver boks med 250g Hill Tribe kaffe fra Anne Selene du kjøper, bidrar du også til å opprettholde deres tradisjonelle levemåte og Anne Selene bidrar også med en prosentandel av hvert salg til fjellstammenes utviklingsprosjekter.

Mange av fjell stammene i nord Thailand er også papirløse, og mange barn som er født i Thailand har ikke Thailands ID-kort eller fødselsattester, og derfor har ingen rettigheter til skoler eller medisinsk hjelp. Økende kaffe produksjon hjelper dem til å bli et mer selvstendige samfunn, og derfor gjør det også lettere for dem å få Thailandsk ID-kort som gruppe og ikke som individer.

Ettersom mer kaffe selges, er flere og flere planter dyrket og i regn sesongen så kan så mye som 6000 nye kaffe trær blir distribuert gratis til de avsidesliggende fjellstammene og deres familier som holder til i de høyeste fjellene i det nordlige Thailand. Mengden av distribuerte kaffetrær anslås å øke til 20 000 trær for hver sesong. Disse trærne er distribuert gratis og kaffebøndene får fortsatt markedspris for sine rå kaffebønner.

For å sikre at du får den aller beste kaffen så lærer kaffebøndene å plante kaffe i små arealer blant vanlige trær og busker. Hva som gjør kaffe fra Anne Selene så spesielt, er det faktum at den er dyrket i delvis skygge av disse trær og buskene, i akkurat riktig høyde over havet, uten bruk av plantevernmidler eller kjemikalier, er at de er håndplukket til rett tid og til slutt håndristet for å gi den aller beste smaken. Våre strategiske partnere fremmer og utdanner kaffebønder som vi jobber sammen med for at de skal gro og høste kaffebønner akkurat den måten.

Se hele hjemmesiden her

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits